Artroza je nadležna vendar si lahko pomagate tudi sami – ugotovite kako

artroza

Artroza, osteoartroza ali obraba sklepov je zelo pogosta degenerativna bolezen sklepov, ki lahko prizadene katerikoli sklep v telesu, najpogostejša pa je v sklepih, ki nosijo večino naše teže, torej artroza kolena, kolka in hrbtenice, ali pa so najbolj uporabljeni pri vsakodnevnem delu, torej artroza sklepov dlani in prstov. Kako si pomagati v primeru artroze si oglejte tukaj.

Artroza lahko povzroča tudi vnetje in bolečino v prizadetih sklepih, kar imenujemo asteoartritis. Ljudje zaradi artroze najpogosteje težijo bolečine v kolenu. Artroza oziroma obraba sklepov je, kot omenjeno pogosto brez simptomov, če pa se znaki pojavijo, potem se razvija postopoma in s časom slabšajo.

Artroza nastane, ko se sklepni hrustanec ali del sklepnega hrustanca stanjša in površina postane groba. To se zgodi zaradi stalne obremenitve sklepov in je v starosti praktično normalen pojav. Seveda lahko k temu prispevajo oteževalne okoliščine, še posebej spol, prekomerna telesna teža in genetska predispozicije. V zdravem sklepu je hrustanec, ki pokriva površino kosti, gladek in drseč, kar omogoča, da se kosti v sklepu nemoteno in s čimmanj trenja lahko premikata druga ob drugi. Če je prisotna artroza oziroma obraba tega hrustanca, pa je trenje večje, kar lahko sčasoma povzroča tudi težave. Ker je hrustanec obrabljen in poškodovan, v sklepu začnejo potekati fiziološki procesi, ki poskušajo popraviti nastalo škodo.

Artroza potrebuje več let, da se razvije in velikokrat ne povzroča nobenih težav. Dobro je, da artrozo prepoznamo že v zgodnjih stadijih in bolečine v kolenu vzamemo resno, saj s preprečevanjem vnetja lahko preprečimo dodatno škodo, ki bi jo vnetje lahko povzročilo. Nekateri dejavniki povečajo možnost, da se nam tekom življenja pojavi artroza. Na nekatere od teh ne moremo vplivati, medtem ko na druge, kot so prekomerna obremenitev, prekomerna telesna teža in telesna drža, lahko.

V Smrekovitu priporočajo uporabo Smrekovit 365 s kombinacijo s Smrekovit oblogo. Kremo namažete na oblogo in z namazano stranjo pritrdite na želeno mesto. Rezultati pridejo v roku 7 do 14 dni.