Lahko zobni implantati poskrbijo za samozavest?

zobni implantati

Smejati se. To je nekaj, kar si želimo vsi početi celo življenje. Pri tem so naše želje vezane na lep in zdrav nasmeh, ki ga lahko pri tistih, ki se soočate s težavami z izpadanjem zob, rešijo zobni implantati. Že veste, kaj so in kdo so primerni kandidati zanje?

Kako mi zobni implantati lahko pomagajo?

Staranje je naravni proces, ki je del našega življenja. Čeprav se pogosto ne zavedamo, starost s sabo prinaša številne spremembe, med njimi pa je izpadanje zob pogost proces, ki sodi med najbolj travmatične dogodke osebe. Zobje ter sijoč nasmeh so namreč v naši družbi visoko cenjeni.

Zobje v našem telesu tako ne opravljajo zgolj svoje funkcije pri mletju ter žvečenju hrane. Zagotavljajo namreč pomembno estetsko vlogo ter z njo povezano samozavest, ki omogoča socialne interakcije. Ljudje, ki se spopadajo z življenjem brez zob in si popravila ne morejo (ali ne želijo) privoščiti, pa so pogosto bolj v družbi pogosto izolirani.

zobozdravnik

Izpad enega od zob vpliva na vaš govor, žvečenje, zato so lahko zobni implantati za avs dolgoročna rešitev, ki vam ponovno vrne samozavest. Gre za posebne vsadke izdelane iz titana, ki se jih namesti neposredno v vašo čeljustnico. Vsadek pri tem opravlja enako vlogo korenina zoba, na vrh kovinskega dela pa se namesti zobna krona, ki daje videz zdravega zoba.

Primerni kandidati

Zobni implantati so rešitev za večino odraslih oseb, ki se soočajo z izpadanjem zob, obstajajo pa izjeme. Življenjske navade, določena zdravstvena stanja ter zdravila lahko vplivajo na celjenje po posegu vstavitve zobnega implantata. Prav zato nekateri zobnih implantatov ne morejo dobiti –  če tudi sami sodite v skupino ljudi, ki se na primer soočajo s sladkorno boleznijo in ta ni dobro nadzorovana, vam bo zdravnik verjetno zdravljenje odsvetoval. Podovno velja za kadilce, alkoholike ter uporabnike drog, prav tako pa niso primerni kandidati z aktivnimi vnetji dlesni.