Holesterol dieta pomaga pri zvišanemu holesterolu

Dieta z nizko vsebnostjo nasičenih maščob in transmaščob se imenuje holesterol dieta. Če želite izvedete, kaj holesterol dieta vsebuje, si lahko več preberete na naslovu nutrimentum.si/prehrana-pri-povisanem-holesterolu/. Holesterol dieta lahko pomaga izboljšati raven holesterola in zdravje srca.

Holesterol dieta

Kaj so nasičene in kaj nenasičene maščobe?

Nasičene maščobe so v živalskih proizvodih, kot so maslo, sir in rdeče meso. Najdemo jih tudi v nekaterih rastlinskih oljih, kot sta kokosovo in palmovo olje. Nasičene maščobe lahko zvišajo raven slabega holesterola LDL. Prehrana z veliko nasičenimi maščobami lahko povzroči bolezni srca. Nenasičene maščobe so v ribah, oreščkih, semenih in nekaterih rastlinskih oljih. Pomagajo znižati raven slabega holesterola LDL.

Katerih živil se moram izogibati pri holesterol dieti?

Izogibati se morate živilom z visoko vsebnostjo nasičenih maščob in holesterola. Mednje spadajo: maslo, sir, rdeče meso,
sladoled, polnomastno mleko, smetana, pekovski izdelki, narejeni iz masla in ocvrta živila. Omejiti morate tudi živila z visoko vsebnostjo transmaščob. Transmaščobe najdemo v predelanih živilih, kot so margarina, krekerji, piškoti, čipsu in pecivu.

Katera živila lahko jem ob holesterol dieti?

Obstaja veliko okusnih in zdravih živil, ki jih holesterol dieta dovoljuje! Med njimi so ribe, perutnina brez kože, fižol, leča, oves, ječmen in rženi kruh. Uživajte tudi veliko sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov. Ta živila vsebujejo malo kalorij in maščob ter vam lahko pomagajo ohranjati zdravo telesno težo. Vsak dan poskusite pojesti vsaj pet obrokov sadja in zelenjave. Dobra izbira so: jabolka, pomaranče in banane .

Holesterolna dieta je dieta, ki omejuje nasičene maščobe in transmaščobe. Ta vrsta prehrane lahko pomaga izboljšati raven holesterola in zdravje srca. Obstaja veliko okusnih in zdravih živil, ki jih lahko jeste pri holesterolni dieti! Za optimalne koristi za zdravje poskušajte vsak dan pojesti vsaj pet obrokov sadja in zelenjave. Preveč vsega ni nikoli dobro, kar velja tudi za holesterol. Če je holesterola v krvi preveč, se lahko kopiči na stenah arterij in tvori obloge. Sčasoma lahko te obloge otrdijo in zožijo arterije, kar lahko privede do bolezni srca, kapi in drugih resnih zdravstvenih težav.