Selektivno lasersko sintranje je najnaprednejša tehnologija 3D tiska

NajOglasi.com

Izkazalo se je, da so številne tehnologije 3D tiskanja izjemno učinkovite, zato ni nič nenavadnega, da je tovrstno tiskanje postalo že nekaj povsem običajnega v avtomobilski industriji, medicini, arhitekturi, orodjarstvu in tudi v drugih vejah industrije. S področja 3D tiskanja plastike je trenutno najnaprednejše selektivno lasersko sintranje.

Gre za postopek s katerim se lahko izdela prototipe ali izdelke z izjemno veliko trdnostjo. Prav tako pa se lahko preveri tudi njihova funkcionalnost, saj imajo povsem enake mehanske lastnosti kot pa brizgan izdelek iz orodja.

Računalniški model je osnova za selektivno lasersko sintranje.

3dprint

 

Za selektivno lasersko sintranje se uporablja računalniški CAD program v katerem se natančno izriše računalniški model. Ko je izdelek oblikovan, se ga le pretvori v STL datoteko in je tako pripravljen za izdelavo oziroma tiskanje.

Pri selektivnem laserskem sintranju izdelek izdelujem sloj za slojem. Glavni material je polimidni prah, ki se ga s pomočjo posebnih strojev nanese v določeni debelini. Z laserjem se nato obsveti mesto izdelka, nakar se celoten postopek zopet ponovi in se ponavlja toliko časa dokler ni izdelek v celoti končan.

 

Selektivno lasersko sintranje je zelo uporaben postopek

Selektivno lasersko sintranje je primerno za izdelavo kompleksnih oblik in tudi gibljivih elementov, pri čemer ni potrebne nobene podporne strukture. Na ta način je izdelava prototipov izjemno hitra, zato je ta postopek uporaben za funkcionalna testiranja izdelkov, preverjanje dizajna, ergonomije in konstrukcije.

Odlikujejo ga pa tudi mnoge prednosti, kot so UV stabilnost izdelkov, funkcionalnost izdelkov, kompleksnost oblik, natančnost izdelave in različne možnosti dodelave.

Več o sami tehnologiji, si lahko preberete na https://www.deproma.si/tehnologije/3d-tisk/sls-selektivno-lasersko-sintranje/.