Alzheimerjeva bolezen – odločite se za terapije

alzheimerjeva bolezen

Za Alzheimerjevo bolezen velja, da je oblika demence, pri kateri je v ospredju prizadetost spomina, mišljenja in obnašanja. Gre za progresivno bolezen, pri kateri simptomi postopno napredujejo in sčasoma bolniku onemogočijo samostojno opravljanje vsakdanjih dejavnosti. V tem primeru lahko pomagajo različne terapije, ki se jih bolnik lahko udeleži.

alzheimerjeva bolezen
Alzheimerjeva bolezen lahko prizadene vsakogar.

Alzheimerjeva bolezen – simptomi in zdravljenje
Že zgodaj v poteku Alzheimerjeve bolezni se pojavi motnja spomina, kot prvi simptom. Natančneje, bolniki z Alzheimerjevo boleznijo imajo sprva običajne motnje kratkoročnega ali delovnega spomina, kar pomeni, da težko predelajo in si zapomnijo nove informacije. S časoma sledijo še simptomi težav z mišljenjem in tudi obnašanjem. Za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni za enkrat ne poznamo zdravila. Z raznimi zdravili, ki jih zdravniki predpisujejo bolnikom z demenco, ublažijo simptome bolezni in začasno nekoliko upočasnijo napredovanje in izboljšajo kvaliteto življenja bolnikov in tudi svojcev. Poleg medicinskega zdravljenja se danes uporabljajo tudi številne sočasne terapije, katerih cilj je spodbujanje duševnih sposobnosti obolelih ali ohranjanje teh sposobnosti čim dlje ter izboljšanje splošne kakovosti življenja in razbremenitev svojcev.

Alzheimerjeva bolezen – terapije
Med sočasne terapije obolelih spadajo kognitivne vaje; v zadnjih nekaj letih je na voljo tudi terapija s transkranialno pulzno stimulacijo (TPS®) s pomočjo sistema Naurolith podjetja STORZ medical, ki dokazano upočasnjuje napredovanje simptomov in v veliko primerih izboljšuje že izražene kognitivne okvare. Tovrstno terapijo izvajajo v Centru fizioterapije Ljubljana. Primerna je za bolnike z blago in zmerno Alzheimerjevo boleznijo. Omenjena terapija je povsem neboleča, varna in enostavna. Običajno traja 30 minut; terapevtski paket obsega 6 terapij, ki se izvedejo v dveh tednih. Po zaključitvi osnovnega terapevtskega programa se priporočajo enkrat mesečno obnovitvene terapije. Pomembno je, da poudarimo, da tudi s transkranialno pulzno stimulacijo bolnika terapevti ne morejo ozdraviti Alzheimerjeve bolezni, lahko pa z njo poskušajo preprečiti napredovanje bolezni in ohranjajo določen nivo funkcioniranja posameznika. Več o terapiji si preberite na njihovi spletni strani.