Atraktivni Cafe Racer je spet v modi

Cafe Racer spada med zelo močne motorje, ki pa niso težki, vendar so izjemno atraktivni na pogled ter namenjeni hitri vožnji. Nimajo pa nobenega udobja, tako da je z njimi kar malo težje dlje časa potovati. Cafe Racer je narejen zelo minimalistično, nič na njem ni odveč, dizajn pa je specifičen, kot bi ušel iz filma iz prejšnjega stoletja. Nima skoraj nobene opreme in sedež je zelo značilen prav za ta motor.

cafe racer

Cafe racer je dobil ime po tem, ko so se v šestdesetih letih prejšnjega stoletja fantje vozili od kavarne do kavarne v Angliji in si niso mogli privoščiti avtomobila, kasneje pa je začel predstavljati simbol uporništva, divjosti in hitrosti. Ta motor je narejen kot cestni dirkalniki, je zelo ergonomičen, krmilo je ozko, pedala so nizko kot tudi krmilo, voznik je nagnjen tako, da ima čim manjši upor ter tako čim hitreje vozi, ker nima toliko upora.

Cafe racer in tudi zelo tipično robustno okovje, ki je tudi značilno za motocikle, ki so cestni dirkalniki, najbolj tipičen pa je bil Triton. V današnjih časih so Cafe racerji postali spet zelo moderni in marsikateri proizvajalec motorjev je izvedel vsaj en modle Cafe racerja, ker gre precej v prodajo.

Model cafe racer so na primer začeli izdelovati Harley-Davidson z modelom XL1200CX Roadster, pa tudi japonski Ducati Scrambler Café Racer, ki so moderne in tipične različice cestnega motorja racer iz šestdesetih let. Sledili pa so jima še drugi modeli drugih proizvajalcev na primer Yamaha z modelom XSR900 Abarth pa še nemški BMW z modelom R nineT Racer.

Družini racerjev se je pridružila še Honda z modelom CB1000R Neo-Sports, ter klasičnim retro model Royal Enfield Continental GT 650, ta pa je poseben zato, ker ima ročne nameščene še bolj zadaj in je namenjen še bolj športnemu dirkanju. Poznamo še modela Métisse Mk5 in Norton Commando 96 britanskih proizvajalcev.