Kaj je furnir, je to vrsta drevesa?

NajOglasi.com

Furnir ni drevo, se pa tako reče produktu, ki ga lahko dobimo iz dreves, bolj natančno hlodov. To je v bistvu les, ki ga s posebnimi postopki pridobimo iz hlodov. Pod furnir spada razrezan les, ki ima debelino od pol do dveh milimetrov, poseben pa je zato, ker ga lahko izdelamo veliko in je vsak kos furnirja poseben kar se tiče samega izgleda zaradi letnic v drevesu. Letnice v drevesu so tiste krožne črte na štoru, na furnirju pa se vidijo kot pokončne črte, ki tvorijo razne vzorce.

cene furnirja

Pri takem lesu so zelo zanimive grče, saj so letnice tam zelo čudne, ko pa se les razžaga pa tvorijo zelo zanimive vijugaste vzorce. Cena furnirja, ki je bil narejen iz grče, so zelo visoke in se uporabljajo predvsem za prestižne avtomobile in prestižno pohištvo. Tisti, ki pa je bil narejen iz navadnega lesa pa je cenejši.

Za tak les pravijo tudi, da je bolj ekonomičen, saj lahko iz enega hloda dobimo več plasti furnirja kot pa bi sicer dobili desk. Vzamimo za primer neko pohištvo, recimo mizo. Miza je lahko narejena iz iverke, to je les spojen iz žagovine in lepila, ne izgleda ravno lepo, vendar lahko čez njega položimo furnir. Končni produkt je poceni miza, ki izgleda lepo, narejena pa je večinoma iz recikliranega lesa oziroma žagovine, ki bi jo sicer zavrgli.

Cena furnirja iz navadnega lesa pa je nižja in se ga uporablja skorajda vsepovsod. V avtomobilski industriji, pohištvu na ladjah…

Različne vrste lesa naredijo različne vzorce v furnirju in niti dva kosa si ne bosta bila enaka, lahko da si bosta bila podobna, vendar nikaor ne enaka. Določene vrste lesa imajo tudi bolj zanimivo strukturo letnic, in lahko včasih v njih tudi vidimo kakšen obraz ali pa smešno obliko.