Odkup bakra je izjemno enostaven postopek

odkup bakra

Če se vam v garaži ali na dvorišču nabirajo stari kosi pohištva, bele tehnike in podobno, zagotovo niste edini. Preden se odločite za odvoz kosovnih odpadkov, pa preverite, če vmes najdete baker. V tem primeru organizirajte odkup vašega bakra in s tem dodatno zaslužite. Baker namreč spada v skupino kovin, ki jih lahko prodate specializiranim odkupovalcem. Odkup bakra pomeni, da se preprosto znebite odvečne kovine, obenem pa z reciklažo prispevate k bolj čistemu okolju. Za recikliranje je primernih več vrst kovine, med katerimi je baker med bolj priljubljenimi. Baker se namreč uporablja v mnogih industrijah in med reciklažo ne izgublja svojih lastnosti.

Baker je zelo uporabna kovina

Baker se že v naravi pojavlja kot uporabna kovina, zaradi tega se ga lahko takoj začne uporabljati. To je tudi razlog, zakaj so baker začeli dovolj zgodaj uporabljati že naši predniki. Največje prednosti bakra je njegova toplotna in električna prevodnost. Prav tako pa je za baker značilno, da je mehka kovina, ki se jo preprosto oblikuje.

Glede na čistost, se loči več vrst bakra. Za najbolj čist in kvalitetno neoporečen baker velja Millberry baker. Zanj je značilna zlato-oranžna barva in pri tej vrsti lahko za odkup bakra pričakujete najvišjo ceno. Potem pa poznamo še baker prve, druge in tretje klase, kjer gre za vse manj in manj čisti baker, torej za baker z različnimi primesmi.

Kje najdete baker?

Poleg ostalih pozitivnih lastnosti, baker ne rjavi, zaradi česar je nepogrešljiv del pri mnogih industrijah. Najdete ga tako rekoč pri vsaki elektroniki, pa naj gre za elektroinštalacije ali pa računalniške čipe. Najdete ga tudi pri vodovodnih inštalacijah, kot del sončnih elektrarn in kot del klimatskih naprav, saj preprečuje tudi nastanek plesni.

Za odkup bakra gre pri gospodinjstvih največkrat za bakrene žice, ki jih najdete res skoraj pri vsakem gospodinjskem aparat, ki deluje na elektriko. Za odkup bakra so primerni tudi razni kipci, vaze, glasbeni instrumenti, posoda in podobni izdelki, ki so v veliki meri izdelani iz bakra.

Kako poteka odkup bakra?

V kolikor ugotovite, da imate v vašem gospodinjstvu ali obratu odvečni baker, ki se ga želite znebiti, ga lahko prodate. Za odkup bakra morate kontaktirate primernega odkupovalca. Prepričajte se, da gre za verodostojnega odkupovalca z vsemi pooblastili, ki vam bo ponudil pošteno ceno.

Preden se dogovorite za srečanje, morate odkupovalcu zaupati količino bakra, v kakšnem stanju je, v kakšni obliki in podobno. V primeru manjših količin, lahko baker sami odpeljete do zbirališča.

Če gre za večje količine kovin, pa bo največkrat odkupovalec prišel kar do vas. Tam se baker pregleda in takoj oceni stanje kovine. Prav tako se baker skrbno stehta, da je teža resnična. Na licu mesta se z odkupovalcem dogovorite za primerno ceno in plačani ste takoj. Odkupovalec vam torej takoj odkupi baker, obenem pa vam ga tudi odpelje. Tako vi nimate nobenega dodatnega dela z bakrom.

Kakšna cena se lahko pričakuje za odkup bakra?

Ko se določa cena za odkup bakra (ali pa kakšne druge kovine), se ta ne more določiti že v naprej. Tako pri povpraševanju ne boste dobili dokončne cene. Izveste jo šele takrat, ko odkupovalec pride do vas in pregleda vaš baker. Seveda se lahko govori o nekih približnih zneskih, ampak zagotovo ni to končna cena, dokler se ne preveri vaše zaloge.

Cena bakra je namreč odvisna od več lastnosti. V prvi vrsti na ceno vpliva vrsta bakra. Bolj je baker čist, torej brez primesi, več je vreden. Prav tako bo na ceno vplivalo stanje, v katerem bo baker. Večja cena se pričakuje pri bakru, ki je očiščen in ga ni potrebno rezati iz raznih aparatov.

Najbolj pa bo na ceno bakra vplivalo stanje trga. Ta določi osnovo, po kateri se nato odkupovalci ravnajo in glede na svetovni trg se določi tudi osnovna cena za baker, ki se jo potem upošteva na dan, ko se odločite za odkup bakra.

Odkup kovin pripomore k čistejšemu okolju

Reciklaža kovin je v bistvu reciklaža odpadkov. Gre namreč za recikliranje odpadnih predmetov, ki bi jih v nasprotnem primeru preprosto odpeljali na zbirališče odpadkov. Za veliko kovin velja, da se jih lahko ponovno uporablja za različne industrije. Tako se kovino ponovno uporabi, namesto da se jo zavrže in se z njo onesnažuje okolje.

Baker ima to lastnost, da tudi ob večkratni reciklaži ne izgubi svojih dobrih lastnosti. Zato ni čudno, da je večina bakra, ki je danes v uporabi, prav recikliranega. Z odkupom bakra za reciklažo boste tudi vi prispevali k čistejšemu okolju in pomagali dati bakru novo življenje.