Multipla skleroza: kako jo prepoznati in ukrepati

Multipla skleroza, je bolezen, ki prizadene osrednji živčni sistem, torej vse od možganov, hrbtenjače in vidnega živca. Če se pri večini bolezni simptomi pojavijo počasi in nas tako na bolezen opozorijo, se lahko pri multipli sklerozi zgodi, da se simptomi pojavijo nenadoma. Lahko se tudi spreminjajo ali celo »izginjajo«, torej se pojavljajo s fazami mirovanja. To seveda vodi v problem, saj tako osebo, ki se ji to dogaja, kot tudi zdravnike pušča v negotovosti. Več o tem, kaj je to multipla skleroza in kako si pomagati, si lahko preberete na spletni strani Therapia-dom.si. V članku pa lahko najdete nekaj o samih simptomih in diagnozi te nepredvidljive bolezni.

Simptomi in njihov vpliv

Pri multipli sklerozi je tako, da ni nekih specifičnih simptomov. Vse je odvisno od tega, kje so prizadete ovojnice živčnih vlaken. Na to bolezen lahko posumimo zaradi težav z motoriko, oseba lahko postane slabovidna ali pa ima celo težave z govorom. Ni nujno, da je pri vsakemu enak primer. Poleg tega pa lahko multipla skleroza vpliva tudi na psiho in čustva posameznika. Ker so simptomi tako raznoliki in se lahko tudi pojavljajo in izginjajo, privede do velikega stresa tako bolnika kot tudi najbližjih.

multipla skleroza

Najpogostejši simptomi

Med najpogostejšimi simptomi so:

  • Utrujenost, občutek šibkosti, slabost, bruhanje
  • Motnje vida, bolečine v očesu, težave z ravnotežjem, vrtoglavica
  • Mravljinčenje ali bolečine po različnih delih telesa
  • Druge motnje čutenja, tresenje
  • Mišični krči, epileptični napadi
  • Motnje spomina in koncentracije
  • Težave z govorom ali požiranjem
  • Šibkost zgornjih ali spodnjih udov
  • Težave pri odvajanju, spolne težave
  • Težave z motoriko in s hojo

Diagnoza in zdravljenje

Diagnoza te bolezni se lahko postavi, ko posameznik opravi številne preiskave, vse od kliničnih pregledov do magnetne resonance možganov in hrbtenjače. Čeprav se do te diagnoze težko pride, je pomembno, da jo multiplo sklerozo odkrijemo zgodaj in s tem čimprej preprečimo, da bi bolezen napredovala.

Multipla skleroza

Zdravljenje multiple skleroze je seveda odvisno od samega tipa bolezni. Ker gre za progresivno bolezen je pomembno, da se jo kar kmalu začne zdraviti. Multipla skleroza privede do propadanja živčnih celic, kar pa ni več možno zdraviti. Cilj zdravljenje je bolezen upočasniti, lajšati simptome in definitivno izboljšati življenje vsakega posameznika, ki se s tem sooča.

Ker so našteti simptomi lahko prisotni pri marsikateri drugi bolezni, je diagnoza toliko bolj otežena. Zato je pomembno izobraževanje in ozaveščanje tako o tej, kot tudi o marsikateri drugi bolezni. Če najdete pravo podporo, s pravilnim postopkom zdravljenja, lahko dosežete marsikaj, kar bi kdo mislil, da je nemogoče.