Tetanus ni nedolžna bolezen

tetanus

Ko slišimo, da nas je doletela kakšna bolezen se nam svet poruši. Čeprav vemo, da se bolezni pozdravijo, lahko pride do komplikacij. Tudi tetanus je ena od teh bakterijskih nalezljivih bolezni, ki lahko privedejo tudi do smrti. Nikogar nočem strašiti, ampak včasih moraš biti pripravljen na vse, tudi na smrt, čeprav se to zgodi malo krat. Mislim, da smo za tetanus slišali že večkrat, upam da ga vi niste imeli ali vaši bližnji in da se ga tudi ne boste nalezli. Nekaj si lahko tudi preberete na spletni strani, kjer vam lepo vse piše.

Največ krat prizadene ta nalezljiva bolezen mišice ter živce. Najpogosteje se zgodi togost mišic, kar pa lahko tudi privede v smrt. V razvitih državah je te bolezni zelo malo, ampak vseeno je tetanus razvit po celem svetu. Lahko se cepimo, kar je lahko ena velika prednost. Spet bo kdo rekel, da se govori o cepljenju. Nikogar k ničemer ne nagovarjam, samo povem, kaj je lahko rešitev. V tistih državah, kjer ne cepijo otrok, kjer to ni obvezno so novorojenčki in majhni otroci največ krat tisti, ki zbolijo. Drugod pa prizadene največ krat starejše.

tetanus

Če smo zboleli oziroma se okužili, je zdravljenje nujno. Takoj moramo k zdravniku, tudi povedat na kaj sumimo. Lahko nas privede do dihalne stiske oziroma nehamo dihat, ker se dihalna mišica začne krčiti. Tetanus je nevaren, ne smemo ga podcenjevati, zato se moramo paziti v tistih državah, kjer je te okužbe ogromno. Vsak za sebe najbolj ve kako se bo držal in izmikal te nevarni bolezni. Lahko pristanemo v bolnišnici, ampak takrat lahko to privede še do dodatnih težav. Ena od njih je sepsa ali pljučnica. Res je grozno to brati, kaj lahko en tetanus prinese, kaj se lahko z nami dogaja ali pa izgubimo življenje. Upam in držim pesti, da se to ne bo zgodilo pri vam in tudi nikoli pri meni doma.